Futómű beállítás | autószervíz fix áron.

Futómű beállítás

  • Futómű beállítás
  • Futómű beállítás
  • Futómű beállítás
  • Futómű beállítás
  • Futómű beállítás
  • Futómű beállítás
  • Futómű beállítás
Tudta Ön, hogy a gépkocsik biztonságát és menetkényelmét a futómű állapota jelentősen befolyásolja?

Az autó futóművét, vagy más néven felfüggesztését a használat során különböző hatások érik. Ezeknek hatására megváltozik a kerekek összetartása, dőlése, utánfutása. Ezért is nagy jelentőséggel bír, a vezetős biztonsága szempontjából a futómű beállítása. Ha autónk rossz futóművel rendelkezik, akkor nehezebb lesz a vezetés, nem is lesz biztonságos mivel állandó korrigálásra van szükség a vezetés közben. Amellett hogy rontja az autónk egyenes futását és növeli az üzemeltetési költségeket, a gömbfejek, kerékcsapágyak és felfüggesztések sokkal nagyobb terhelésnek van kitéve, amely a későbbiekben jelentős anyagi ráfordítást eredményezhet. Azt tanácsoljuk a gépkocsi tulajdonosoknak, hogy rendszeres időközönként vizsgáltassák meg a futóművüket. Kiemelten ajánlott akkor szervízbe vinnünk autónkat, hogyha kopogó hangokat hallunk a futóműből, ha bizonytalan úttartást tapasztalunk, emellett évente legalább egyszer, vagy 15000 megtett kilométerenként. Futómű hangolás esetében fontos hogy milyen karakterűre készítik a futóművet. A két legfőbb beállítási opció a sportos, illetve a komfortos. A sportos hangolás esetében a futómá kemény, nem billeg és nem engedi dőlni az autót a kanyarban, viszont a vezetési élmény kényelmetlen lehet. Ennek ellentéte a komfortos hangolás, amely hatására finomabb, lágyabb és kényelmes vezetési élményt eredményt érhetünk el, viszont sokkal billegősebb és bizonytalanabb lesz a vezetés.

A rosszul beállított, vagy elhasználódott futómű a kerekek kopását is radikálisan felgyorsítja. Tekintve, hogy egy jobb minőségű gumi 15-20000 forint, felvetül a jogos kérdés, hogy az évente elkopott gumik árából vajon hányszor lehetne megvizsgálni és beállítatni a futóművünket? Ez is azt mutatja, hogy jobb a rendszeres vizsgálat, hiszen jelentős összegű pénzt tudunk megspórólni. Nem is beszélve a balesetek kockázatának csökkentéséről, amely szintén minimalizálható a rendszeres vizsgálattal. Minden gépjármű esetében az autó gyártója meghatározza a futómű geometria paramétereit: kerékösszetartás, kerék dőlésszög, utánfutási szög, stb. A futóműnek ezek a jellemzői határozzák meg az autó menetstabilitását, irányíthatóságát, illetve megakadályozzák a gumiabroncsok rendellenes kopását. Ha nagy ütés éri a futóművet (például kátyúba való hajtás miatt) elállítódhat, ezért ellenőrizni kell a beállítást

Ha a vizsgálat alatt derül ki, hogy egy alkatrészét cserélni kell, azt a helyszínen kicseréljük, új ás minőségi alkatrésszel.