Kipufogó javítás | autószervíz fix áron.

Kipufogó javítás

  • kipufogó
  • kipufogó
  • kipufogó
  • kipufogó
  • kipufogó
  • kipufogó
  • kipufogó
  • kipufogó
Fontos szerepe van a zaj- és környezetvédelemben, és a motor teljesítmény-leadásában.

A kipufogórendszer több fontos alkatrészből áll össze. Ennek az összetett rendszernek a fő feladata, hogy a motorban elégetett üzemanyag égéstermékét a szabadba juttassa, illetve ebből kiszűrje a környezetre káros anyagokat. Eközben persze tompítja a motor működésének zaját, kihat a motor teljesítményére is. Ha a kipufógórendszer nincs jól beállítva, akkor nem lesz megfelelő a levegő és a befecskendezett levegő aránya. Ebből kifolyólag nem lesz biztosított, hogy az az adott üzemanyag-felhasználás mellett a motor a maximális teljesítményre legyen képes. Hogyha végigmegyünk a kipufogórendszeren, akkor olyan alkatrészekkel találkozhatunk, mint a kipufogócsonk (ahol a kipufogórendszer csatlakozik a motorhoz), ezt követi a leömlőcső, majd a csövek és a dpb, köztük a katalizátor. Az alvázhoz való csatlakozást elősegíti az úgynevezett flexibilis részek, vagyis a gumiból készült felfüggesztők. A rendszernek mindig szigeteltnek kell lennie, tehát a kipufogóvég előtt sehol sem szökhet el előbb a gáz a rendszerből.

Ha „csörög” odalent, akkor a kipufogó leszakadt. A kipufogó erős rongáló hatásoknak van kitéve.

Ilyenek a kívülről folyamatosan a csövet érő sár, vír, sózott hólé. Belülről a kondezvíz, fejt ki korrodáló hatást. Ezek együttesen komolyan igénybeveszik a kipufogórendszert, ezért érdemes minél gyakrabban kivizsgálni azt, probléma esetén pedig kijavíttatni. Ez már csak azért is fontos, mert a vizsgán a lötyögő, hiányos, laza kipufogórendszer biztos bukást jelent a vizsgán.

A másik hibafaktort a katalizátor jelenti. A katalizátor ritkán romlik el magától, ha nem működik megfelelően annak nagyeséllyel a hiábás motortevékenységhez vezethet vissza. Ilyenkor általában a gyújtással van baj, nem ég el tökéletesen az üzemanyag. A motor tömítése rossz, olaj vagy hűtőfolyadék kerül a rendszerbe, elromlik a lambdaszonda. Esetleg olyan ütést kapott alulról a katalizátorház, amely mechanikai sérülést okozott. Szerencsére kipufogórendszert egyben is és alkatrészenként is kapni, szervizben jól cserélhető. Katalizátort csak akkor cseréljünk, ha előtte a motorműködést bevizsgáltattuk és mindent rendben találtak.